Siirry suoraan sisältöön

Paras dekkari vie mennessään

Dekkarit ovat ikisuosikkeja

Dekkari- eli rikoskirjallisuus on säilyttänyt suosionsa kautta aikojen. Monelle meistä on mielipide siitä, että mikä on paras dekkari. Kotimaisia ja ulkomaisia dekkareita julkaistaan tasaiseen tahtiin. Jännityskirjallisuutta on tarjolla lapsille, nuorille ja aikuisille. Dekkareiden juonet ovat tänä päivänä usein monimutkaisia, moniulotteisia ja jopa psykologisia verrattuna ensimmäisiin dekkareihin. Yhteistä nykyajan dekkareille ja vanhemmille jännityskirjoille on se, että niiden idea perustuu lukijan pitämiseen jännityksessä loppuun asti.

Hyytävä jännitys ja paras dekkari

Jokainen dekkareiden ystävä tietää, että parhaat dekkarit kirjaimellisesti pitävät otteessaan ja lukija haluaa ahmia kirjan kerrallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että monisatasivuisen dekkarin voi parhaimmillaan lukea yhdessä päivässä tai jopa muutamassa tunnissa. Dekkarin kirjoittaminen onkin todellinen taitolaji. Kirjailijan täytyy kirjoittaa niin kiehtovasti, että lukijalta katoaa ajantaju ja hän haluaa vaan selvittää, mitä on tapahtunut.

Hyvä dekkari kestää aikaa. Tunnetuimmat dekkarit ovat iättömiä mestariteoksia, joiden jännittävään maailmaan lukijat samaistuvat kaikkina aikoina. Parhaat dekkarit on kirjoitettu niin, että niissä tuodaan esille jotain perustavanlaatuista ihmismielestä, joka on riippumaton ajasta ja paikasta. Dekkareiden ollessa kyseessä tämä perustavanlaatuisuus ilmenee usein ihmismielen synkkinä ja arvaamattomina piirteinä, joiden takia rikos tapahtuu.

Dekkareita kirjoitetaan kaikenikäisille

Dekkarit eivät ole vain aikuisten lukemista, vaan niitä kirjoitetaan myös lapsille ja nuorille. Toki tällöin aiheet ja teemat ovat ikätasoon sopivia. Lapset ja nuoret ovat kautta aikojen kiinnostuneet esimerkiksi jännittävistä salapoliisitarinoista ja eläinhahmoista rikoksia selvittämässä. Aikuisten makuun luonnollisesti sopivat rajummat dekkarit, jopa psykotrillerit.

Avainsanat: