Siirry suoraan sisältöön

Suomalaisia kirjailijoita – Tunnetko nämä kuuluisuudet?

Kuuluisia suomalaisia kirjailijoita

Kuuluisia suomalaisia kirjailijoita

Kuuluisia suomalaisia kirjailijoita – he ovat Suomen menestyneimmät kirjailijat

Painettujen kirjojen historia ulottuu Suomessa jo 1600-luvulle, mutta siitä huolimatta suomen kieli nousi kirjallisuuden ykköskieleksi vasta 1800-luvun lopulla. Nyky-Suomesta löytyy runsaasti kiinnostavia kirjailijoita, joiden kuuluisimmat teokset tiedetään maailmallakin. Kalevalan tietää jokainen suomalainen, mutta toisin kuin aluksi voisi luulla, Suomi on pullollaan tunnettuja kirjailijoita, jotka tiedetään kansainvälisesti, ja joiden teoksia on käännetty usealle eri kielelle. Listaamme tässä artikkelissa kuuluisia suomalaisia kirjailijoita eri aikakausilta, joiden teoksia tulisi jokaisen lukea.

Suomalaisia kirjailijoita läpi historian

Listattaessa suomalaisia kirjailijoita täytyy aloittaa Elias Lönnrotista. Elias Lönnrot vaikutti 1800-luvulla ja oli merkittävä suomen kielen uudistaja, joka muun muassa keksi lukuisia sanoja suomen kieleen. Hänet tunnetaan paitsi kirjailijana ja runoilijana, myös kansalliseepoksemme Kalevalan kokoajana. Muita kuuluisia varhaisia kirjailijoita ovat:

  • Aleksis Kivi, jonka kuuluisimmat teokset ovat Seitsemän Veljestä ja Nummisuutarit
  • Eino Leino, joka tunnetaan erityisesti runoistaan
  • J.L. Runeberg, joka kirjoitti Vänrikki Stoolin tarinat

Mistä löytää suomalaista kirjallisuutta?

Suomalaista kirjallisuutta, etenkin vanhempaa, voi olla vaikea löytää tavallisesta kirjakaupasta. Kirjakirpputori tarjoaa loistavan mahdollisuuden aarteiden etsintään, sillä usein niistä löytyy hyvin myös vanhempia teoksia. Sivustoltamme löydät parhaat vinkit kirjakirpputorin valintaan ja vanhojen kirjojen etsintään. Suomen kulttuurihistorialle tärkeistä teoksista, kuten vaikkapa Seitsemästä veljeksestä, voi löytyä vanhempi painos, joka ilahduttaa varmasti kirjafania tai vanhojen kirjojen keräilijää.

Vanhat kirjat ja klassikkoteokset löytyvät usein hyvin kirjakirpputoreilta, mutta uudempiakin kirjoja kannattaa niistä bongata. Esimerkiksi Tove Janssonin Muumi-kirjat ovat suosittuja kirjakirpputoreilla. Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti ja Taikurin hattu myivät aikanaan hyvin menestyksekkäästi, joten niitä saattaa tulla vastaan usein. Toinen suomalainen klassikko, jota tapaa kirpputoreilla usein on Kalle Päätalon Iijoki-sarja. Ilmiömäiseen suosioon nousseeseen sarjaan kuuluu hengästyttävät 26 kirjaa, joihin hyvällä todennäköisyydellä törmää kirpputoreilla suomalaista kirjallisuutta etsiessä.

Suomalaisia kirjailijoita nykypäivänä

Nyky-Suomen kuuluisimmista kirjailijoista ei voi puhua mainitsematta Sofi Oksasta. Oksanen on yksi Suomen menestyneimmistä kirjailijoista, joka tunnetaan kansainvälisesti. Hänen tunnetuin teoksensa Puhdistus on voittanut lukuisia palkintoja, esimerkiksi Finlandia-palkinnon ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Kari Hotakainen on myös kiistatta mukana tässä listauksessa, sillä hän on niin ikään voittanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja uransa aikana. Hotakaisen tunnetuin kirja Juoksuhaudantie voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2002 ja sitä on myyty menestyksekkäästi sekä Suomessa että ulkomailla. Erityismaininnan ansaitsee myös Tuomas Kyrö, jonka Mielensäpahoittaja-kirjat ovat lyöneet hyvin läpi Suomessa.

Kirjakirpputoreilta löytyy varmasti luettavaa jokaiseen makuun, olit sitten klassisen suomalaisen kirjallisuuden ystävä tai modernin kotimaisen kirjallisuuden kuluttaja. Moni haluaisi lukea enemmän, ja lukeminen onkin mainio tapa rentoutua, kehittää itseään ja oppia uutta. Suomalaisesta kirjallisuudesta löytyy lukuisia vaihtoehtoja, joiden maailmaan uppoutua. Kannattaa rohkeasti tarttua ihan uuteen kirjaan, lukematta jääneeseen klassikkoon tai antaa tuntemattomalle kirjailijalle mahdollisuus. Saatat vaikka löytää uuden suosikkikirjailijasi.